pont família“Si tinguéssim temps, rai! Faríem això i allò!” diem  els pares quan pensem en educar i gaudir de la família, tot a l’hora. El pont de desembre ens donarà quatre dies de repòs de feina, quatre d’aquells dies que esperem amb candeletes per gaudir de la vida que triem. Triem bé, i aprofitem per ser feliços junts, pares i fills, tot fent educació de qualitat.

 

 

10 idees que us hi poden ajudar:

1.- Planifiquem algun aprenentatge compartit. La Xarxa de Museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, amb espais repartits per tot el territori, és una gran opció: grans i petits hi aprenem sobre qüestions importants d’una manera adient a totes les edats.

2.- Si tenim previst marxar uns dies, impliquem els fills en la preparació. Va bé que sàpiguen on anem, per què hem triat aquest lloc, que decideixin què s’hi emportaran i que despertem el seu interès tot preparant, per exemple, una bateria de preguntes sobre el lloc que podrem respondre un cop allà.  Qui trobi totes les respostes, podrà triar una activitat!

3.- Deixem les pantalles a casa. Malgrat que els trajectes puguin ser avorrits, podem fer jocs de paraules al vehicle o, senzillament, deixar que l’avorriment desperti la creativitat. L’experiència del petit viatge serà molt més plena si l’atenció se centra en la realitat canviant que no pas en els jocs electrònics que ja coneixen.

4.- Procurem no enfadar-nos. Els dies de festa ens podem relaxar i somriure davant les contrarietats. Allò que els nostres fills ens veuen fer és el que aprenen a fer. Val la pena tenir-ho present quan alguna cosa no surt tal com teníem previst.

5.- Cuidem la relació entre adults. La nostra relació és també un model pels fills i, si és tranquil·la, cordial i amorosa, contribueix a donar-los tranquil·litat.

6.- Posem l’accent en allò que ens agrada. Sempre hi ha coses millors que d’altres, i si tendim a destacar allò que és positiu i que funciona bé, tant en l’actitud dels fills com en el que veiem pel món, ho farem créixer.

7.- Si ens sobra temps, aprofitem per posar a punt la casa per quan arribin els dies de Nadal. És bon moment per fer endreça i per fer lloc. Cadascú es pot ocupar del seu espai –però en el mateix moment, i amb un temps limitat- o bé tots alhora d’una mateixa habitació, com un repte juganer: qui se’n surt millor o quin espai queda més ben endreçat? Endreçar també és un aprenentatge que els petits han de fer, i la millor manera és fent-ho junts.

8.- Tinguem previstes activitats d’interior pels vespres llargs. L’hivern convida a un cert recolliment. Jugar a casa plegats és una gran idea: aprofiteu els jocs de taula. Centren l’atenció, impliquen l’ús de procediments i normes, van bé per aprendre a guanyar i perdre i són una bona experiència compartida.

9.- Cuinem junts. Preparar un plat o unes postres és del gust de molts nens i contribueix a obrir el ventall d’aliments i la cultura de la bona alimentació. Aprofitem l’ocasió per fer conversa sobre els aliments saludables i no saludables.

10.- Destinem temps a parlar del que hem viscut. Si hem fet una experiència especial com un petit viatge o sortida, o una visita, recordem-la a través de fotos i altres elements. Cal guardar a la memòria el que hem après i l’experiència que hem tingut per tal que ens enriqueixi.