Sovint els pares i mares ens plantegem posar límits a l’ús de pantalles per part dels nostres fills. Tenim la sensació que passen massa temps connectats a les tauletes, mòbils i ordinadors. Fa poc s’ha sabut que el 75% dels pares no té cap tipus de control del mòbil dels seus fills, malgrat que al 31% li preocupa que puguin fer un ús indegut d’aquest dispositiu, segons una enquesta feta per S2 Grup, empresa especialitzada en ciberseguretat.

Segons aquesta enquesta, entorn del 29% dels pares compren als seus fills el seu primer ‘smartphone’ abans dels 12 anys. Les notícies relacionades amb la publicació de l’enquesta deien que això multiplica la importància d'”acompanyar-los” en el seu ús per augmentar la seva seguretat.

Des del meu punt de vista, el risc que corren els infants no és només de seguretat, sinó sobretot d’addicció a les pantalles. Sé que molts pares i mares, tot i saber que cal controlar l’abús de consum d’oci electrònic dels seus fills, no ho poden fer. No ho poden fer per dos motius. En primer lloc, perquè no saben COM fer-ho. I en segon lloc perquè limitar l’ús de mòbils i pantalles implica, sovint, entrar en conflicte amb els fills.

Per tant, és el moment d’ajudar els pares a trobar maneres de limitar l’ús d’aparells electrònics per part dels nens.

Per fer-ho, aquí hi teniu aquests deu consells. Si teniu dubtes sobre com aplicar-los, no dubteu a plantejar-los i miraré de donar-vos un cop de mà.

Cal tenir present que limitar pot implicar entrar en conflicte. No obstant, si sabem viure el conflicte amb serenitat i tenim el convenciment ferm que els límits els posem pel bé del nostre fill, els podrem mantenir amb fermesa i sense haver-nos d’enfadar.

Ànims i endavant!

10 consells per posar límits a les pantalles:

  1. Fixar un horari d’ús de l’ordinador que no interfereixi amb cap activitat familiar. Si no s’usa en aquella franja de temps, no s’usa.
  2. Fixar un temps d’ús de l’iPad. El nen pot triar en quina franja farà ús d’aquest temps (sempre que no interfereixi en activitats familiars). L’anunciarà i els pares garantiran que es respecta. Si no es respecta, l’endemà no es pot utilitzar.
  3. Fixar uns espais per a l’ús del mòbil. Per exemple: la sala d’estar i la cuina. Fixar una hora límit als vespres, a partir de la qual es tanca el Wifi. No hi ha possibilitat d’utilitzar el mòbil durant els àpats (el dels pares tampoc, esclar!).
  4. Controlar els continguts que es baixen d’internet. Aplicar protocols de seguretat per a menors.
  5. Decidir prèviament quins programes volen mirar. El millor és oferir-ne una selecció prèvia feta per nosaltres i deixar que triïn. I deixar la pantalla quan acabi el programa.
  6. Mirar els programes de televisió amb els fills, almenys una part, per tal de poder-ne comentar en altres moments el to i alguns continguts i així transmetre els nostres valors.
  7. Apagar totes les pantalles durant les estones dels àpats.
  8. Impedir que hi hagi pantalles a l’habitació particular.
  9. Encarregar-li que sigui ell qui apagui els aparells quan l’estona s’acabi. No fer-ho nosaltres.
  10. Buscar junts activitats no digitals per gaudir amb els fills: proporcionar fonts de plaer lluny de les pantalles.