El 2018, presents, feliços i tranquils

Llegir el recull de desitjos pel 2018 dels infants d’una escola de Barcelona, publicats per Catorze i que podeu veure aquí, https://www.catorze.cat/noticia/8521/aquest/any/nou/desitjo m’ha fet venir ganes de destacar alguna qüestió i de compartir-la.

18.01.08 FOTO EL 2018, presents, feliços i tranquilsSabeu que volen, els nens i nenes? Que nosaltres, els grans, els fem companyia i que estiguem contents. És molt significatiu el fet que, a diferència d’altres, aquests desitjos es repeteixen en nens de tots els cursos, deixeu-me que n’assenyali algun de cada edat (de passada hi podrem observar com va evolucionant en els infants la capacitat d’observar el seu voltant, d’analitzar les seves necessitats emocionals i d’expressar-se):

Un nen de P4 ho expressa amb aquesta senzillesa literal: “Jo vull que la mama estigui contenta.” I, a mesura que es fan grans…:“Vull jugar amb la meva família.” (algú de P5), “Passar més estona amb la mama.” (1r de primària); “Cuinar amb la meva mare i el meu pare.” (2n); “Aquest any nou desitjo que el meu pare torni del país on està per Nadal, per estar tots junts i que visquem feliços.” (3r); “Jo vull que la meva mare tingui vacances per descansar. Jo vull que passem el Nadal junts amb el pare i amb la mare. El pare no viu a casa. Jo vull que la mare tingui ajudants al bar, així podrà descansar i tindrà més temps per acompanyar-me.” (4rt); “Aquest any nou desitjo que el meu pare i la meva mare deixin ja de discutir, perquè sempre quan passa això em poso a plorar i no m’agrada això sempre. M’agradaria que es comportessin com adults, i deixessin de barallar-se (…) (4rt); “Aquest any nou desitjo que els meus pares treballin menys i descansin més perquè tot el dia estan treballant i no poden estar més temps amb nosaltres.” (4rt); “Aquest any nou desitjo que el meu pare deixi d’enfadar-se per tot. Que no ens cridi ni ens pegui més. Desitjo també que ens ajudi a netejar el pis perquè sempre ho hem de fer tot la meva mare, el meu germà i jo.” (5è); “Aquest any nou desitjo poder ajudar més el meu pare al restaurant. M’agradaria passar més estones amb ell i poder passejar, jugar a futbol i fer moltes coses amb el meu pare.” (5è); “Aquest any nou desitjo que la meva família, quan es fa de nit, parin de cridar i discutir. S’enfaden per coses seves i quan parlo em criden a mi. Quan vaig a dormir, també criden i m’agradaria que paressin. Desitjo que sempre estiguin contents!” (5è); El meu desig és que la meva mare i el meu pare no es barallin més, perquè la meva germana i jo sempre plorem quan passa i no m’agrada gens.” (6è).

Si escoltem els nens i nenes, doncs, i els volem fer feliços, caldrà que ens esforcem per alliberar temps perquè puguin gaudir de nosaltres, i caldrà que resolguem els nostres conflictes entre adults comportant-nos, com ens demana el nen de 4rt, “com a adults”. I, curiosament, fent-los feliços a ells també ho serem molt més nosaltres. Els fills ens volen, ens ho han dit, presents, feliços i tranquils. Fem-hi el possible i tindrem un bon any pares i fills!

Últims articles

Categories

Categories

Envia'm un missatge