Conflictes entre germans: abastir-nos d’eines per poder-les compartir

germans

Els conflictes entre els nostres fills, entre els germans que conviuen a casa, poden arribar a ser d’allò més desgastadors per a pares i mares. Si ens hi fixem bé, veurem que a l’hora de fer-hi front –a l’hora de posar-hi pau, a l’hora de calmar els ànims, a l’hora d’ajudar-los a entendre’s de bones maneres…- els pares comptem amb ben poques eines: com a molt, solem disposar del sentit comú i un sentit de justícia que moltes vegades no sabem com aplicar perquè l’origen de la controvèrsia és poc clar i no sabem a quin fill atribuir la responsabilitat del conflicte.

-Mareeeee! M’ha pres el color!

-No l’hi he pres, el que passa és que li demano i no me’l deixa!

-Mentidaaa, no me l’ha demanat!

És una realitat ben quotidiana: l’un demana ajuda, l’altre, comprensió, i nosaltres… nosaltres demanem no haver de suportar-ho 😉

Cal intervenir en un conflicte d’aquesta mena? Com fer-ho?

180214 conflictes entre germans 1De vegades cal intervenir-hi i altres vegades no. Dependrà de factors diversos com ara la freqüència de conflictes com aquest, l’objectiu que suposem que té aquest conflicte i també el nostre estat d’ànim (si no ens sentim serens, caldrà evitar intervenir-hi). El nostre objectiu quan participem en la gestió els conflictes entre els fills és doble: d’una banda, poder gaudir en pau de la nostra família, i de l’altra, donar-los a conèixer eines que els serveixin en el futur per  gestionar els seus conflictes amb d’altres persones. No obstant, ¿les tenim, nosaltres, aquestes eines que ens agradaria poder-los transmetre? La major part de pares i mares ha de respondre que no, que gestionem els conflictes propis com bonament podem, posant-hi bona voluntat i poca cosa més. Malgrat que aprendre a resoldre conflictes interpersonals és una de les coses més útils que hi ha (perquè és de les coses que més poden fer-nos feliços) quan som petits i joves no ens n’ensenya ningú. Per tant, quan ja som pares i mares i voldríem dotar els nostres fills d’un coneixement tan rellevant com ara com mantenir relacions constructives i resoldre els problemes amb els altres de manera tranquil·la i col·laborativa, ens adonem que necessitem incorporar, primer nosaltres, aquestes estratègies. Fem-ho. Aprendre quatre o cinc tècniques de gestió de conflicte ens serà molt útil per poder ensenyar als fills allò que més contribuirà a fer que visquin millor: poder resoldre serenament els problemes amb els altres.

Dedicarem el proper post a alguna d’aquestes tècniques, i pel que fa a la gestió de conflictes entre germans per part dels pares, tracto el tema extensament a la conferència “Conflictes i col·laboració entre germans”.

Últims articles

Categories

Categories

Envia'm un missatge