Família, som cultura

Família som cultura. El rei de casa

En aquest moment en què els creadors ens recorden la seva importància, vull destacar el valor d’acompanyar els nostres fills a créixer en i amb la cultura. Al cap i a la fi, si hi pensem un moment, veiem que som qui som perquè compartim referents i substrat cultural amb altres persones amb les quals allò que tenim en comú ens identifica com a comunitat.

Nens i nenes poden aprendre i gaudir mentre participen de la cultura col·lectiva. Conèixer –i construir amb la seva participació- allò que es produeix al seu entorn farà créixer la seva imaginació, la creativitat, el vincle amb la seva comunitat, la sensació de pertànyer a un col·lectiu que es construeix a sí mateix gràcies a la col·laboració creativa.

La cultura té moltes expressions. Sempre ens remet a qui som i a qui són els altres, expressa el potencial creatiu de l’ésser humà i alhora sintetitza tota la trajectòria dels humans d’arreu. La cultura és experiència i creativitat. Per tant, es pot participar de la cultura tant creant com gaudint de les creacions dels altres.

Escric aquest article perquè en aquests temps de prevencions la reivindicació que fan els artistes de la seva feina com una cosa necessària ens posa en molt bona situació per reflexionar sobre la importància que donem a la cultura a la nostra família, per pensar com ens hi relacionem i per decidir com ens agradaria que s’hi relacionessin els nostres fills. El meu suggeriment és que entenguem les manifestacions culturals com una cosa important tant per gaudir com per formar-nos, siguem agents actius per a què siguin possibles. Siguem públic. Els espectacles són segurs, les biblioteques i mediateques estan obertes pels préstecs, les llibreries funcionen a ple rendiment i en digital hi ha una oferta infinita.

Com a pares, el que podem fer és fer accessible tot això als nens i nenes, prescriure bé i acompanyar-los en un consum cultural de qualitat.

Quan parlo de prescriure bé parlo d’ajudar-los a fer bones eleccions. No cal que coneguem nosaltres mateixos l’oferta destinada a nens i joves, sinó que podem deixar-nos aconsellar (bibliotecaris, llibreters, revistes que contenen recomanacions…).

En qualsevol format hi ha bons productes i mals productes. Un infant davant una pantalla pot consumir morralla o bons continguts per a la seva edat. A vegades pensem que certs continguts no són aportacions de qualitat però que són innocus, o senzillament no som conscients, per falta de temps de què estan veient els nostres fills. Us convido a seure uns minuts davant les pantalles que consumeixen per acostar-vos als continguts que alimenten els vostres fills. Pot ser que us sorprengueu en adonar-vos que els vostres fills reben missatges que són contraris als valors que us esforceu per transmetre’ls. Hi ha moltes famílies que quan s’han adonat del model de nena que transmeten certes youtubers, per exemple, han topat de nassos amb l’horror de veure que allò que els pares teixeixen a casa ho desteixeix el canal digital. Seure amb els fills a veure què veuen va molt bé per reorientar-los, per matisar o per proposar-los alternatives, o si més no per parlar amb ells de com veiem nosaltres les coses.

Cal saber què “alimenta l’ànima” dels nostres fills. De la mateixa manera que procurem que s’alimentin bé el cos, evitant que mengin tòxics, també hauríem d’evitar que s’empassin el que pugui arribar a ser tòxic per a l’esperit. De fet, a l’hora de posar-los el plat a taula, els pares, a més a més de no deixar-los consumir aliments tòxics, també procurem que mengin coses de qualitat, que els procurin un bon creixement, no només coses que els atipin, que el facin passar la gana i prou. Procurem que mengin tot el que cal pel bon desenvolupament de la musculatura, dels ossos, per la salut general. De la mateixa manera, cal procurar que els continguts culturals que absorbeixen no només els distreguin sinó que a més els ajudin a créixer bé, a desenvolupar “la musculatura”, del cap o del cor. Per a això podem fer molt.

Per exemple, anar al teatre de tant en tant. Hi ha molts espectacles de qualitat de petites companyies amb una gran sensibilitat artística, fets amb molt de criteri i carregats de valors i que de vegades passen desapercebuts perquè no tenen prou desplegament publicitari. Estiguem-ne al cas: prop nostre hi ha molt i de molt mèrit. Titelles, música, circ, narració, cinema, llums i ombres, teatre d’objectes… Petits plaers que fan desplegar l’esperit, i que també gaudim els grans, sobretot veient la qualitat d’allò que s’ofereix als infants.

Prou sabem que el problema a l’hora d’educar i de compartir la cultura és la falta de temps. I no obstant, el trobarem en molts moments de la vida quotidiana si ens organitzem i ho tenim previst. Podem decidir, per exemple, que cada divendres veurem junts una pel·lícula (triada amb criteri, sabent que val la pena veure-la a casa plegats perquè és tan entretinguda com valuosa). També podem prendre la decisió de fer lectura en veu alta d’una novel·la cada dimarts i dijous a les 8 del vespre, potser un clàssic de la literatura infantil o juvenil. Llegint un fragment de novel·la en veu alta cada vespre, algunes famílies han fet conèixer als seus fills tots els clàssics de la literatura i han trobat una fantàstica font de plaer compartit. Decidir que dos diumenges al mes buscarem un espectacle on assistir en família també és una bonica manera de fer efectiu el “consum” cultural donant suport als creadors d’espectacles en directe. I fixant una tarda a la setmana per anar a la biblioteca a retornar préstecs i a fer-ne de nous sempre tindrem a l’abast noves fonts de cultura i plaer.

La qüestió és reflexionar sobre el valor de compartir cultura en família –això jo ho tenim, és el propòsit de l’article-, trobar la manera i el moment de fer-ho –us he donat algunes idees- i, a continuació, concretar. Val la pena per educar i disfrutar!

Imatge: El rei de casa, magnífic espectacle de Farrés Brothers i cia.

Últims articles

Categories

Categories

Envia'm un missatge