Junts, i millor: propostes per sortir reforçats emocionalment del confinament

Família unida

Estimades famílies,

Aquests dies, a més a més de pastissos, a casa s’hi cou un aprenentatge sobre qui som. Haurem après un munt de coses sobre la nostra família quan tornem a la vida normal. Mai com fins ara havíem tingut l’oportunitat –forçosa, però oportunitat al cap i a la fi- de mirar-nos tanta estona els uns als altres, d’interactuar tan intensament i per tant de conèixer-nos tan bé. Amb els nostres defectes i les nostres virtuts.

Inquietuds

A més d’aquest coneixement molt més profund sobre qui som i com ens relacionem, també es couen a casa nostra, aquests dies, altres inquietuds. Anem amb compte: els infants senten a parlar molt de l’epidèmia i capten les preocupacions dels pares. Hi ha pares que es preocupen de la seva pròpia situació en el futur, i d’altres que comenten els problemes econòmics i socials que es desencadenaran al seu entorn. Tant si es tracta d’una cosa com de l’altra, la inquietud dels adults es transmet. Pot ser que els infants no semblin conscients de la preocupació dels pares, però en són.

Augmenta el nombre de nens amb somatitzacions –dolors- i problemes per dormir. També augmenten els que estan estressats, s’enfaden més sovint, desafien… A vegades es deu a una inquietud que no es verbalitza (i no es verbalitza perquè no s’identifica clarament: no saben què els passa però se senten intranquils i s’alteren).

Per ajudar-los, han de tenir informació però ha de ser tranquil·litzadora. Cal explicar-los que no hi ha perill per a ells i que els pares i avis ja prenen precaucions, i que si ens quedem a casa és per evitar que els metges es quedin sense espai als hospitals, igual que passaria si tots agaféssim la grip comuna alhora.

Vull subratllar que els nens i nenes estan molt atents als comentaris entre els grans sobre temes que els inquieten. Si senten una conversa entre adults, o una conversa telefònica, on es diuen coses com ara:

“Aquí ningú sap què passarà”

“Segur que s’està morint molta més gent que no diuen”

“Els polítics no saben què fer i el futur és molt negre”

Tota la tranquil·litat que els haguem pogut transmetre parlant-los a ells personalment, desapareix com aigua en cistella. Els nens creuran el que senten que diem a altres adults. I si el que diem és inquietant o preocupant, se sentiran ansiosos.

Com protegir el benestar emocional

Cada dia laborable a partir de demà us oferiré una idea. Al final, comptareu amb un conjunt de propostes per sortir reforçats emocionalment del confinament.

Avui, tinguem en compte per començar la importància de transmetre seguretat en la informació:

“Això és el que està passant, així és com s’està gestionant i encara que no podem saber la data exacta, aviat tornarem a la vida normal. Tothom està fent el que ha de fer perquè acabi com més aviat millor i els responsables tenen bones idees.” Dir això no implica aplaudir el Govern, per “responsables” podem referir-nos als responsables dels hospitals o a cada membre del personal sanitari. L’important és transmetre als nens la idea que estem en bones mans per a què puguin sentir-se tranquils.

És important transmetre nosaltres la informació i no deixar la tasca als mitjans, a menys que siguin programes pensats per a ells. També s’ha d’evitar exposar-los a imatges sensacionalistes o al soroll constant de les notícies, sempre preocupants.

Pel que fa als més grandets, si comparteixen els telenotícies i altres programes, hem de seleccionar bé els mitjans, I és important limitar el temps de consum d’informació sobre la pandèmia. Veure o sentir les notícies una vegada al dia és més que suficient. La quantitat de temps que es dedica a un tema també transmet inquietud, encara que el to no sigui alarmista.

Ànims!

Per les moltes consultes que rebo aquests dies, sé que molts pares i mares esteu sobrepassats per les tasques escolars i el teletreball, i que costa mantenir la calma. No us preocupeu: ho esteu fent bé i només amb el temps de dedicació als fills i amb la disminució de les presses, ells ja hi surten guanyant. A més, les idees que compartirem aquests dies us ajudaran a sortir reforçats d’aquest confinament: amb millors vincles i millors relacions.

Últims articles

Categories

Categories

Envia'm un missatge