A tocar de Nadal, el temps convida a una petita reflexió sobre l’educació en aquests dies de recolliment hivernal i festa familiar. És temps farcit de tradicions que ens entrelliguen amb les generacions del passat i del futur i és bonic saber d’on venen per veure’n el sentit.

Si els adults en preocupem de saber el per què d’algunes coses que fem, ho podrem transmetre als infants i aleshores per a ells tindrà encara més valor, contribuirà encara més a arrelar-los al seu lloc. Als més petits, de quatre o cinc anys, no els importa gaire, vivint-ho ja en tenen prou, però quan tenen vuit o nou anys els nens i nenes aprecien poder saber el per què de les coses: saber d’on ve allò que fan els permet reconèixer-se com a membres d’una tradició i els permet donar sentit a allò que passa.

Per què decorem un arbre? Per què posem llums als carrers?

És bonic saber que la tradició de l’arbre de Nadal té una doble arrel: d’una banda, els escandinaus antics ja celebraven el naixement del déu Sol pel solstici d’hivern, quan els dies són cada vegada més llargs. Ho feien decorant un arbre de fulla perenne. D’altra banda, molts anys després, el bisbe Sant Bonifaci va anar a evangelitzar les terres del que avui és Alemanya i va quedar horroritzat de veure que allí hi veneraven un roure en honor al déu del tro tot oferint-li un sacrifici humà. Bonifaci va fer tallar el roure i en lloc seu hi va posar un avet com a símbol de pau i vida eterna, perquè sempre té les ulles verdes i apunta el cel, i el va decorar amb pomes i espelmes: les primeres simbolitzaven la tradició, les segons eren el símbol de la llum que Jesús va portar al món. Aquestes espelmes que decoraven els arbres de fulla perenne van passar a decorar els carrers de pobles i ciutats, i amb el temps es van substituir per bombetes de llum elèctrica. La llum de les bombetes també és una manera de fer més llum pels volts del solstici d’hivern (el dia 21), quan el dia ja deixa d’escurçar-se i torna a créixer a poc a poc: “Per Nadal, un pas de pardal. Per Sant Silvestre, un pas de llebre…”

Som deutors de moltes tradicions, som baula d’una cadena que va del passat cap a l’esdevenidor i conèixer l’arrel de la tradició ens permet viure-la amb més plenitud a grans i petits.

Mirem de saber-ne més per ensenyar-ho i gaudir-ho junts! Bon Nadal!