Si voleu que els vostres fills llegeixin, seguiu aquests deu consells senzills i…

  1. Tingueu clar que aprendre a gaudir llegint és una inversió en bones estones per a tota la vida.
  2. Poseu en un lloc a l’abast dels fills llibres atractius adequats per a l’edat, no gaire lluny de les joguines.
  3. Quan comencin a tenir els seus propis llibres, regaleu-los un prestatge per tenir-hi la seva biblioteca particular i fixeu-lo en un lloc baix, al seu abast.
  4. Llegiu-los en veu alta, ja des del bressol (l’important en aquest moment no és que entenguin què diu el text, sinó que sentin la cadència de la frase escrita) i fins que siguin prou grans i ja no ho vulguin. Quan encara n’aprenen, llegiu alguna vegada de manera compartida i alternant la vostra veu i la seva.
  5. Aprofiteu qualsevol ocasió per estimular de manera juganera la lectura de rètols comercials, informacions pràctiques, llistes d’anar a comprar… Tot el que hi hagi per llegir.
  6. Deixeu que llegeixin el que vulguin: contes, còmics, novel·les, blogs, revistes…
  7. Dediqueu mitja horeta de cada dia a llegir tota la família, cadascú el seu llibre i silenciosament, reunits en una mateixa sala.
  8. Parleu amb entusiasme dels llibres que llegiu i que us agraden. Interesseu-vos pels que llegeixen ells.
  9. Per a les esperes (restaurants, dentistes…) porteu llibres per fer l’estona més entretinguda. Són la millor alternativa al mòbil!
  10. Aneu un cop per setmana a la biblioteca, com una activitat familiar més, i procureu tenir un bon llibreter de referència que us aconselli bé.

També podeu escoltar aquí el programa De Pe a Pa, a RNE, on vaig parlar del tema amb la Pepa Fernández.

L’Alba Castellví és sociòloga i educadora, disposa d’una consulta privada on assessora famílies de manera particular; mediació entre pares i adolescents, coaching familiar, orientació a pares i mares per donar-los-hi algunes claus per millorar la convivència a casa, o bé resoldre conflictes concrets. Us hi podeu posar en contacte per demanar una consulta.