Com ajudar-los a dormir bé? Els nens han de dormir sols o acompanyats? Dormir prou i bé és importantíssim i no sempre ho tenim prou en compte, a les famílies. 

Si necessiteu ajuda en qualsevol aspecte relacionat amb el dormir, no dubteu a consultar-me. Uns consells senzills i breus us poden ajudar a dormir tots plegats tranquils i bé, i a fer-ho sense malestars. De moment, en aquest article us ofereixo algunes reflexions i idees per ajudar els nens a dormir prou. Ells ho agraïran, i els grans també: el nostre propi descans és fonamental per una vida de família satisfactòria en molts àmbits. 

Quantes hores han de dormir els fills? Com aconseguir que vagin a dormir aviat? A continuació, algunes respostes.

Fixeu-vos en l’expressió “Un nen despert”. Ser un nen despert, una persona desperta, implica ser algú conscient de la seva realitat, amb els sentits i la ment actius, al cas d’allò que passa, capaç de pensar amb rapidesa, de reaccionar, de relacionar fets. Per ser algú despert s’han de tenir les condicions, i la primera condició per estar despert és… haver dormit bé. Si no dormim bé o no dormim prou, anirem més adormits que desperts, cosa que té implicacions serioses.

Implicacions de dormir poc o malament

Nena no es vol despertar

Dormir malament o massa poc té repercussions greus en l’aprenentatge i en l’estat d’ànim. Pel que fa a les qüestions intel·lectuals (comprensió, memòria…), quan ha dormit poc la ment de l’infant busca la manera de descansar quan hauria d’estar aprenent i per tant està menys receptiva a les noves informacions, que comprendrà i recordarà malament.

L’humor també queda afectat negativament. Quasi tots els adults ho hem experimentat alguna vegada: la sensació de son durant el dia ens torna més susceptibles, més irritables. En el cas dels infants, dormir poques hores o en males condicions afecta la tolerància a la frustració. Els costa més acceptar un no per resposta, estan més irascibles quan hi ha un problema o una contrarietat, es conformen menys quan les coses no són com els agradaria. Es comporten de manera més exigent, tenen més conflictes i s’avenen menys a raons.

Quantes hores han de dormir?

Els petits de menys de 5 anys haurien de dormir entre 10 i 13 hores. Els nens i nenes que tenen entre 6 i 13 anys n’hi ha prou si en dormen entre 9 i 11. I els adolescents haurien de dormir entre 8 i 10 hores.

Com aconseguir que els nens dormin les hores necessàries?

Si ho aconseguim, tant fills com pares hi guanyarem molt. En el cas dels grans, més temps per estar en parella, o amb els hobbies propis, o senzillament per descansar.

La família s’ha d’organitzar l’activitat quotidiana de la tarda-vespre en funció de les hores de son que necessitin els infants segons cada edat. Si un nen/a d’entre 6 i 13 anys necessita dormir entre 9 i 11 hores i s’ha de llevar a les 7, haurà d’anar al llit a les 9 o com a molt tard a les 10. 

Per aconseguir-ho, no podrà començar a sopar més enllà de les 8, per la qual cosa la família s’haurà d’organitzar per tenir el sopar a punt a aquella hora. I, tan important com això, el nen/a haurà de tenir prou gana com per no allargassar-se massa tot sopant (per no parlar del que li pugui costar seure a sopar per falta de gana).

Berenar fruita

Aconseguir que l’infant tingui gana a les 8 per poder anar a dormir a les 9 (o a les 9 per poder anar al llit a les 10) requereix un berenar lleuger. Per exemple, a base de fruita. Cal evitar els entrepans grossos o racions exagerades de cereals. Pot ser que berenant lleuger es quedin amb gana, però això els ajudarà a tenir-ne més a l’hora de sopar, cosa molt important per poder assolir les hores de son necessàries.

S’ha de tenir molt present que dormir les hores que calen a cada edat és una prioritat per a la bona maduració neurològica.

Collit, dormir amb els pares. Quan començar a dormir sols?

No hi ha una edat concreta per començar-ho a fer. Si se’ls permet dormir al llit els pares el més normal és que cap als 10 anys prefereixin canviar al seu propi espai. Aquest hàbit canvia segons les cultures. En alguns països orientals és costum dormir amb els grans fins als cinc o sis anys. Aquí molts nens s’acostumen a dormir sols des de neixen. Dormir sol és un aprenentatge, i es pot fer a qualsevol edat, des dels primers dies de vida si es vol.

El que és aconsellable és que els pares puguin dormir bé, perquè això és tan necessari per treballar i educar i sentir-se bé que ha de ser una prioritat. Molts pares no dormen bé amb un nen al seu llit. Pot afectar també la salut afectiva de la parella, que pot deixar de mantenir relacions sexuals per falta d’altres moments. Cal prioritzar sabent que un nen/a no necessita estar amb els pares tota la nit per descansar com cal.

Les pors nocturnes

És tasca dels adults ensenyar-los a gestionar les pors i a dormir tranquils. Començar a dormir sols aviat facilita l’aprenentatge. A la meva consulta es poden aprendre estratègies per calmar les pors i aconseguir nits tranquil·les i plàcides que garanteixin la qualitat del son a petits i grans.

Per ensenyar-los a dormir sols…

És molt important la cohèrencia, la rutina, els objectes que fan compayia. I evitar cedir de tant en tant, per exemple quan l’infant ve al llit dels pares perquè s’ha despertat sobtadament. En aquest cas cal acompanyar-lo de nou, perquè en cas contrari aprendrà que pot canviar d’habitació en determinades circumstàncies, que cada vegada sovintejaran més. És bo anar a poc a poc si l’hàbit de dormir amb companyia està molt arrelat. Hi ha moltes opcions, com asseure’ns al seu costat llegint per a nosaltres mentre els fem companyia, acordar que ens hi estarem una estona, que ens poden cridar un nombre limitat de vegades… Si ho necessiteu, parlem-ne a la consulta. Estic a la vostra disposició.

Podeu llegir també aquest altre article: Non non, vine son
També n’hem parlat a la ràdio, a De Pe a Pa